Verhalenverteller

Nieuwsbrief Herfst 2017

Eric Borrias Verhalenverteller
NIEUWSBRIEF HERFST 2017
Zo, eindelijk de eerste nieuwsbrief.. 
Voor de zomer is de nieuwe website gelanceerd. Heel blij mee en veel positieve reacties gekregen.
Het is nu een stuk makkelijker geworden om de website up to date te  houden, dus neem regelmatig een kijkje.

EN?
Naast het “gewone” vertelwerk, heb ik de afgelopen maanden een aantal boeiende maatwerkopdrachten gedaan. Ik heb er een haat-liefde verhouding mee. De “haat” zit hem in het feit dat het vaak lang zoeken is voor alle elementen die in leesvoer en vergaderingen naar voren zijn gekomen, op hun pek vallen en het schrijven kan beginnen. Verder heb je bij maatwerk doorgaans maar éen kans. Niks try out, niks groeien; meteen BAM , staan. Als het dan hier en daar net niet gaat zoals ik vooraf bedacht heb….grrrr. Maar… als dat kwartje valt en als het publiek meegaat in het verhaal; ja, dan is het weer prachtig. Naast het vertellen steek je doorgaans ook nog van alles op over de organisatie  of de activiteit waar je verhaal deel van uit maakt. Zo heb ik heel wat opgestoken over ” Waterveiligheid en dijken” .  Mijn verhaal in 3 delen was een rode draad tussen de rest van het programma door. Mooie dag.HOORSPEL BINNEN DE POORTEN
Vrijdag 27 oktober worden in de studio in Hilversum de opnamen gemaakt voor een hoorspelversie van Binnen de Poorten. Audrey van der Jagt van Stichting Hoorspel Nu, waarvoor ik al eerder meewerkte aan hoorspelen, had vorig jaar en in 1995 de theateruitvoering gezien. Ze wilde graag proberen er een hoorspelversie van te maken. Dat script is nu af en dus kunnen we de studio in. Spannend en bijzonder. Kees van der Zwaard, die in de grote theaterproductie een rol speelde en die een deel van de zang in mijn solo deed, speelt nu ook een van de rollen. Verder een aantal bekende hoorspel mensen, Het meest bijzonder vind ik het dat ook  meewerkt. Een hoorspellegende!
Hij heeft Jules ook gekend én het luisterboek van Binnen de Poorten ingesproken. In het hoorspel speelt hij Jules.
In een volgende nieuwsbrief hoop ik te kunnen melden wanneer het hoorspel beschikbaar is als download en/of CD.NIEUW VOORSTELLINGEN
De gids 2018/2019 van Het Verteltheater ligt inmiddels bij de inkopers.
Voor komend seizoen heb ik 2 nieuwe voorstellingen:
– Mijn pop huilt ‘s nachts
– Momo en de tijdspaarder
s

Mijn pop huilt ‘s nachts” is de uitwerking van een verhaal dat ik in mei schreef voor nationaal Monument Kamp Vught. Het waargebeurde verhaal van George en Ursula Levi. Twee  joodse kinderen die vlak voor de Tweede Wereldoorlog door hun moeder vanuit Duitsland naar Nederland worden gestuurd  in de hoop dat ze daar veilig zijn. Uiteindelijk komen ze in kamp Vught terecht. Ze overleven de oorlog en wonen inmiddels in Amerika.
Het verhaal van zo’n 20 minuten werd in mei zo goed ontvangen, bij kinderen en volwassenen, dat ik heb besloten het verhaal uit te werken tot een voorstelling van 45 minuten voor kinderen vanaf 9 jaar. Het verhaal is bewust zo gemaakt dat het ook in de klas verteld kan worden. Na afloop kunnen de kinderen er dan direct over in gesprek. Met mij of met elkaar.
Twee kinderen op de vlucht? Wat neem je mee? Wat kan je meenemen? Wie zorgt voor je?
Helaas nog steeds actuele vragen.
Het verhaal is te zien tijdens de eerste presentatiedag van Het Verteltheater op 20 november a.s. ( inkopers theaters, scholen  en festivals) 

MOMO en de Tijdspaarders.
Dit boek van Michael Ende ( o.a. Het oneindig verhaal) stond al een tijdje in mijn gedachten. In deze moderne tijd is er zoveel techniek die ons werk uit handen neemt, tijd bespaart. En toch zijn we met elkaar drukker dan ooit, hebben nooit meer ergens echt tijd voor, kiezen eerder voor sociale media in plaats van werkelijke ontmoetingen. Alles moet snel en efficiënt. Zorg,onderwijs en cultuur worden afgerekend in tabellen en grafieken, in plaats van emotie en menselijk contact. Tijd voor tegengas,
Momo en de Tijdspaarders gaat over tijd, tijd sparen en denken dat je leven er beter van wordt. Tot je “slaaf” van de tijdspaarders bent en ongemerkt nog maar met een ding bezig bent: tijd sparen!

Een verhalenverteller weet als geen ander dat je voor een verhaal de tijd moet nemen én dat een goed verhaal tijdloos is; mensen vergeten de wereld om zich heen, in een verhaal kan een minuut een eeuw duren en een eeuw een minuut. Kinderen die ” zo’n tijd niet meer stil kunnen zitten” , luisteren ademloos een uur. De verteller neemt de tijd voor zijn toehoorders. En de toehoorder?;die luistert en heeft ineens alle tijd.Hoewel het verhaal nog uitgewerkt moet worden, is het idee dat zoon Bram Borrias een muzikale rol gaat spelen in de voorstelling. Techniek als altijd door mijn broer.
In januari staat d eerste try out gepland, waarna op 6 februari de presentatiedag van Het Verteltheater is.
Momo en de Tijdspaarders is voor iedereen vanaf 8 jaar.

EN VERDER
– Is mijn opvolgster als Vertelambassadeur Pauline Seebregts druk bezig met een prachtig verhalenproject. Meer hierover op  haar facebookpagina.
– Ben ik, meer dan andere jaren, bezig met het coachen van andere vertellers.
– Staan er voor volgend jaar weer een paar mooie festivals op het programma, waaronder dat van Toronto Canada. Heel blij om na 12 jaar (!) weer naar Canada te gaan.
– Gaat 1 november het Storytelling Festival Amsterdam van start. Altijd de moeite waard om te bezoeken. 2 november  verzorg ik samen met een aantal anderen de openingsavond.
– Tot en met 29 oktober kun je nog terecht in Noordwijk voor het Wereld Verhalen Festival van Zeep aan Zee.
– Op zondag 29 oktober speelt Marjolein Mijers in De Gelderlandfabriek de voorstelling HONGERIG HART, Aanvang 18.30 uur. Verhalen en muziek rond het thema “eten” of in ieder geval een hongerig hart. Tussen de verhalen door geniet je van een heerlijke maaltijd uit de keuken van Una Volta. Snel reserveren.

Alle ander plekken waar ik speel, vindt je in de agenda op de website.

Tot zover de herfst nieuwsbrief… Kom eens langswaaien!