Verhalenverteller

Mijn pop huilt 's nachts (9+) NIEUW

Eerstkomende voorstellingen:Theater na de Dam
3 Mei Culemborg De Fransche School  19.30 uur
4 Mei Neerijnen   Stroomhuis Neerijnen 15.00 uur
4 Mei Rotterdam  Studio De Bakkerij 20.05 uur

 

Mijn pop huilt ’s nachts (9 +)
Het waar gebeurde verhaal  van George en Ursula Levi, een verhaal dat goed afloopt.

In 1943 vonden vanuit kamp Vught de zgn Kindertransporten plaats, waarbij alle kinderen vanuit het kamp werden gedeporteerd naar vernietigingskampen. Slechts enkele ontkwamen aan dit lot. 
Mijn pop huilt ’s nachts is het verhaal van twee van die kinderen.

George en Ursula Levi, twee joodse kinderen in Duitsland. Ze worden vlak voor de Tweede Wereldoorlog begint door hun moeder naar Nederland gestuurd. In de hoop dat ze daar veilig zijn. Met niet meer dan een koffer en elkaar. maar ook in Nederland zijn ze niet veilig. Ze wonen op allerlei plekken om maar niet gepakt te worden. Toch gebeurt dat. En zo komen George en Ursula terecht in Kamp Vught. ze hebben niemand meer, behalve elkaar en de pop van Ursula. De pop die troost als je huilt, de pop die ruikt naar thuis, veilig.
De pop die altijd bij je blijft. Toch?

Een voorstelling over dilemma’s van kinderen in oorlogstijd, doorzettingsvermogen, afscheid en opnieuw beginnen.
De voorstelling kwam tot stand in samenwerking met nationaal Monument Kamp Vught in het kader van het Crossroad project in Brabant.
Dank is ook verschuldigd aan George en Ursula Levi die vanuit Amerika hun medewerking verleenden.

Duur 45 minuten
Leeftijd 9 +
De voorstelling kan ook in de klas gespeeld worden, met nagesprek.

Reactie burgemeester Neerijnen

Vanmorgen hoorde ik op de radio minister Arie Slob, hij hield een pleidooi om jongeren meer inzicht te geven via het onderwijs over goed burgerschap, je moet iets weten over ons land en de geschiedenis. Een paar uur later zat ik achterin ons kleine theaterzaaltje in Neerijnen waar zo’n 40 schoolkinderen van diverse scholen uit onze gemeente luisterden naar de verhalenverteller Eric Borrias en zijn voorstelling “Mijn pop huilt ’s nachts”.
Ruim 40 minuten luisterden kinderen ademloos naar het levensverhaal van Georg en Ursula Levi, kinderen uit de 2e wereldoorlog.
Ik dacht, dit is wat kinderen nodig hebben, verhalen vertelt door een man die emotie, passie en inhoud aan elkaar koppelt in een adembenemend verhaal. Verhalen vertellen is de beste manier om “burgerschap” aan jonge kinderen over te brengen en de wijze waarop Eric dit deed bracht ook volwassenen, waaronder een man van 62 ( ik dus) tot ademloos luisteren.
Wij als gemeente hebben met een bescheiden budget dit traject mogelijk gemaakt omdat we geloven dat wij in samenwerking met onderwijs, ouders en anderen hierin een taak hebben.
Eric Borrias heeft die taak voor ons “een stem” gegeven ! Het was en is indrukwekkend en voor de kinderen zal het verhaal over “toen (WO II) en nu” ze helpen om anders naar onze tijd te kijken.
Dank je wel Eric !

Harry de Vries
Burgemeester Gemeente Neerijnen